R.A. de Jong

Praktijk voor fysiotherapie, manuele therapie en osteopathie

R.A. de Jong

Behandelingen bij praktijk R.A. de Jong

Osteopathie

In de osteopathie gaat men er van uit dat er klachten (kunnen) ontstaan op het moment dat de beweeglijkheid van weefsels verstoord is. Alle structuren van een menselijk lichaam hebben een bepaalde beweeglijkheid (mobiliteit). Van spieren en gewrichten is dit algemeen bekend maar ook de inwendige organen en de schedelbeenderen hebben een mobiliteit.
Door verschillende oorzaken kan de mobiliteit beperkt raken; dit heeft weer een gevolg voor de lokale doorbloeding van de weefsels en dus de conditie daar van. De osteopaat zal proberen de mobiliteit te herstellen; door zijn kennis van de anatomie en de samenhang/relatie tussen de verschillende weefsels zal de therapie veelal niet beperkt blijven tot de plaats waar de patiënt zijn/haar klachten ervaart.
Het corrigeren van de mobiliteit kan d.m.v. zachte rekkingen gebeuren maar ook is massage of manipulatie een mogelijke behandeltechniek.

Manuele therapie

Vroeger werd de manueel-therapeut ook wel kraker genoemd. Bij het “losmaken”van het beperkte gewricht d.m.v. een manipulatie klonk vaak een kraak- of knapgeluid.
De huidige manueel-therapeut  bedient zich steeds vaker van mildere mobilisatietechnieken.
In de tegenwoordige visie op klachten hanteert men in de manuele therapie een biopsychosociale benadering; niet alleen biologische stoornissen liggen aan klachten ten grondslag. Ook persoons- en omgevingsfactoren spelen een rol. Dat de manueel-therapeutische behandeling tegenwoordig meer is dan alleen maar “kraken”mag dan duidelijk zijn.

 
© Alle rechten voorbehouden aan Praktijk R.A. de Jong
Contact